Monday, August 18, 2014

Verem / Tüberküloz

Doktorumuzla Sohbetler

Verem

Bugün Op. Dr. Mehmet Eren Yüksel ile söyleşimizi verem (tüberküloz) hakkında yapacağız.

SD: Mehmet Eren Hocam, bugünkü söyleşimizde özellikle veremden bahsetmek istediğinizi belirttiniz, nedenini sorabilir miyim?

MEY: Tüberküloz yani verem önlenebilen, bulaştığında da  tedavi edilebilen bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2012 yılında dünyada 8.6 milyon insan vereme yakalanmış.* Aynı yıl 1.3 milyon kişi de veremden dolayı hayatını kaybetmiş. Böylesine sık görülen ancak önlenmesi ve tedavisi mümkün olan bir hastalık hakkında okurlarmıza bilgi vermek istedim.

SD: 1.3 milyon çok büyük bir sayı. Veremden hala bu kadar çok sayıda insanın öldüğünü öğrenmek çok üzücü.

MEY: Evet, çok üzücü. Veremden ölümlerin %95’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Ayrıca, 15-44 yaş grubundaki kadınlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biri.*

SD: Önceki söyleşilerimizde şeker hastalığına ve kansere bağlı ölümlerin çoğunlukla düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğinden bahsetmiştiniz. Demek ki bu gruba veremi de eklemek gerekecek.

MEY: Çok haklısınız, hafızanız gerçekten çok kuvvetli. Verem en çok düşük ve orta gelirli ülkelerde görülürken, bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2012’de 74.000 çocuk veremden ölmüş. Daha da acısı, dünyada yetişkinlerin veremden ölmesinden dolayı öksüz/yetim kalan 10 milyon çocuk var.*

SD: 1.3 milyon kişinin veremden öldüğünden bahsetmiştiniz, şimdi ise 10 milyon çocuğun veremden dolayı annesiz/babasız kaldığından bahsediyorsunuz.

MEY: Evet, verem ciddi bir hastalık. Ancak, verem ile savaşta başarılı olan ülkeler de var. Mesela Çin, 1990’dan bu yana veremden ölenlerin sayısını %80 azaltmayı başarmış*. Fakat veremi tamamen yok edebilen bir ülke henüz yok.

SD: Mevcut verem ilaçlarına dirençli verem vakaları olduğu doğru mu?

MEY: Maalesef, doğru. 2012’de 450.000 verem hastasında mevcut verem ilaçlarına karşı direnç saptanmış. Ancak, dünyada  sevindirici gelişmeler de var. 1995 yılından beri dünyada 56 milyon verem hastası başarı ile tedavi edilmiş.* İşte bu yüzden, okurlarımıza doktorlarına başvurmalarını, doktorlarından verem hakkında bilgi almalarını ve verem taramalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede verem önlenebilir ve tedavisi yapılabilir. 



*WHO. Fact File. 10 Facts About Tuberculosis. Mart 2014. (http://www.who.int/features/factfiles/tb_facts/en/)












No comments: